Kosatka dravá - mé nejoblíbenější zvíře

6. září 2007 v 20:50 | mckyta |  žvížátka
Kosatka dravá - moje nejoblíbenější zvíře
Kosatka dravá ( Orcinus orca )
Kmen: strunatci ( Chordata )
Podkmen: obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: čelistnatci ( Gnathostomata )
Třída: savci (Mammalia)
Řád: kytovci ( Cetacea )
Podřád: ozubení ( Odontoceti )
Čeleď: delfínovití ( Delphinidae )
Hmotnost: 4-9 tun
Délka:5,5 - 9( 9,8) m
Březost: asi 17 měsíců
Počet mláďat: 1
Rozšíření: všechna moře a oceány obou polokoulí
Zásluhou samce Keika, známého také jako Willy, je kosatka drvá známá a populární. Tohoto největšího delfína a hned po vorvaňovi druhého největšího ozubeného kytovce vůbec, nelze zaměnit s žádným jiným mořským tvorem. Kromě velikosti, zavalitého těla a nápadného zbarvení k tomu přispívají čelisti plné velkých, ostrých zubů. Jejich počet se pohybuje od 36 do 56 ( 10-14/8-14), nejdelší měří 13-14,5 cm a při základu jsou 2,5-3,8cm široké.
Jinou zvláštností kosatek je pohlavní dvojtvárnost ve tvaru hřbetní ploutve. Zatím co samec má tvar vysokého troúhelníku ( výška 1,2 - 1,8 m )
u samic je nižší ( do 80cm )a lehce srpovitá. Mimoto bývají samice celkově až o pětinu menší. Šíroké a ke konci zaoblené hrudní ploutve kosatky jsou dlouhé přez metr a rozpětí zadní ploutve se blíží ke třem metrům.
Celosvětové rozšíření má řada kytovců, jedině kosatka dravá je mezi nimi skutečným kosmopolitem. Lze ji zastihnout v arktických vodách i na rovníku,
při pobřeží i u prostřed oceánua v ústí větších řek. Jedním z mála míst kde nežije je Černé moře. Jako dobrý plavec urazí běžně za hodinu 10 - 13km, při lovu zvíší rychlost na 45 až 60 km/h. Pod hladinou se zdržuje 1 - 4 minuty ( rekordně 21 minut ) a můžou se potopit do hloubky až jednoho kylometru. Jak naznačují hrozivě ozubené čelisti je kosatka mořským dravcem a proto si vysloužila přezdívky " zabiják" . Navíc má " spadeno" na různé teplokrevné živočichy, zejména na ploutvonožce, delfíny a další kytovce, tučňáky a další vodní ptáky, ale jisté si před ní nemohou být ani ryby či žraloci.
Kosatka útočící na mladého plejtváka
Konkrétní potrava se oblast od oblasti liší. Stáda kosatek neváhají zaútočit i na narvaly, plejtvákovca a menší plejtváky. Všechna mořská zvířata se kosatek obávají, a jakmile je objeví, snaží se - někdy až panicky - uniknout z jejich dosahu. Pozorování ukazují , že zhruba v každém pátém pokusu o ulovení kořisti jsou kosatky úspěšné. Bez pochyby k tomu přispívá i jejich silný společenský pud. Obvykle žijí v rodinných skupinkách do 40 zvířat, která při lovu spolupracují.
Nejprve skupinu delfínů nebo tuleňů obklíčí, a pak je jednoho po druhém zabíjejí. Kořist vydrží pronásledovat desítky až stovky kylometrů, zaůtočí i na tuleně na pobřežních mělčinách.

Video: útočící kosatky
Celkový akční rádius stáda sa počítá na stovky až tisíce km2. Společenstva kosatek mají vnitřní hierarchii - obvykle je tvoří vedoucí samec, jedna velká a 7 - 8 středně velkých samic a 7-8 růz- ně starých mláďat. Pokud se někde soustředí výce kosatek než je obvyklé ( až 250 ), jednotlivé rodinné skupinky drží při sobě i v rámci takových seskupení. Pokusi ze značkováním ukázaly, že většina mláďat zůstává v kontaktu s rodinným stádem po celý život. Stáda složená ze samců nebo za samic s mláďaty nebývají častá. S pokročilými sociálními pouty souvisí i bohatý hlasový repertoár kosatek. Kromě hlasů slyšitelné pro lidské ucho vydávají i ultrazvuky. Kosatky také dobře vidí. Mláďata se v různých částech světa rodí v různou dobu, při narození váží 180kg a měří necelích dvaapůl metru. Mateřské mléko sají 12 - 16 měsíců.
http://www.seaworld.org/infobooks/KillerWhale/images/baby_mom.jpghttp://news.bbc.co.uk/media/images/39170000/jpg/_39170840_whale300.jpg

Samice přivádějí potomstvo na svět jednou za 3 až 8 let, což odpovídá velice nízké přirozené úmrtnosti ( 1 - 2% ročně ). Případy, že kosatky napadnou v moři člověka, jsou vzácné. Pokud sa tak stalo, byla to reakce na podráždění či zranění. Naopak v zajetí si kosatka na svého ošetřovatele zvykne a neútočí na něj stejně jako na jiné delfíny ve společné nádrži. Mladé kosatky často doprovázejí zámořské lodě. Zdhruba do poloviny století rybáři kosatky pronásledovaly, neboť jim přičítaly vinu za klesající úlovky ryb. V manší míře je lovily i pro maso a tuk. Ve vodách kolem Evropy žije nyní od 4000 do 10000kosatek, z ostatních oblastí přesnější odhady chybějí. U Antarktidy byla v 80. letech 20. století objevena nová, poněkud menší Kosatka jižní ( O. glacias ), avšak mnozí odborníci ji za samostatný druh nepovažují. Starší názvy: kosatka velká, kosatka pravá

Článek : Albatros - Svět zvířat : savci 3


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Neznámoch Neznámoch | 9. září 2007 v 10:07 | Reagovat

Máš to tu mocinky pěkný. Jsem veliká milovnice kosateka tenhle text jsem ještě nikde neviděla. To fakt zajímavej text. Fakt very good.

2 niki-denik niki-denik | 16. května 2010 v 8:39 | Reagovat

Máš to fakt hezký já miluju kosatky

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama